Обявиха плажа „Корал” за защитена местност

Вицепремиерът по климатичните политики и министър на околната среда и водите в оставка Борислав Сандов обяви нова защитена местност – Залив Корал, който е с дължина 700 метра и ширина около 400 метра в морето.

Завършена е процедурата по обявяване на защитена местност „Залив Корал“ по Закона за защитените територии, заемаща 1.3 кв. км от акваторията на България. Новата морска защитена територия ще опазва местообитанията на селдови и есетрови риби. Заместник-министърът на околната среда и водите с ресор „защитени територии“ – Тома Белев, разясни, че за България това е третата национална защитена територия, заемаща морска акватория. Първите две са малки акваториални площи край Калиакра и пясъчна банка край Бургас.

Атанас Русев, председател на сдружението „Да запазим Корал“, разясни, че документацията за защита на морето край плажа „Корал“ е внесена преди година от организацията. Заедно с морската защитена местност сдружението е предложило и сухоземна защитена територия. Тя обаче ще бъде разглеждана в бъдеще, като се очаква силна съпротива от кмета на община Царево Георги Лапчев и фирми, инвестирали в земи, срещу планираната защита от застрояване на дюните и горите край „Корал“.

На проведено заседание на Комисия в РИОСВ Бургас за обявяване на Защитена местност Корал, кметът на община Царево депозира особено мнение и гласува против обявяването. За да защити обществения интерес на жителите и гостите на община Царево, включително и на рибарските общности, инж.Георги Лапчев за пореден път се обяви против подхода на приемане на защитената местност – без обществен дебат и без достатъчна експертиза. По време на самото заседание на Комисията по абсолютно неприемлив и некоректен начин, без да бъде изпратена предварително, беше предоставена нова информация, с нови и най-различни забрани, срещу което кметът инж.Георги Лапчев категорично възрази и предложи заседанието да се закрие и да не се провежда. Община Царево не е против обсъждането на защита по отношение на природата, включително и на морските пространства. Община Царево е против това да се случва набързо, под външен натиск, без експертен дебат и анализ, без участието на заинтересованите страни и местната общност.