Книга за Иван Вълков представиха в Музея на Яворов

В къща музей „Пейо К. Яворов“ се състоя премиера на книгата на Чавдар Ангелов „Тайният Иван Вълков като офицер, конспиратор, държавник, дипломат“. Събитието бе организирано от музея на Яворов и Ротари клуб – Чирпан. Авторът бе представен от директора на музея Златина Колева.

Д-р Чавдар Ангелов е роден в Казанлък през 1976 г. Дипломиран историк, завършил е ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ през 2000 г. През 2016 г. е „доктор“ по история в същия университет. Работил е в Исторически музей „Искра” в Казанлък, а от 2015 г. е директор на Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ в гр. Казанлък. Научните му интереси са насочени към проучване на национално-освободителните борби на българския народ през епохата на Българското възраждане, края на ХIX век и началото на ХХ век и войните за национално обединение (1912 – 1913 г. и 1915 – 1918 г.). Неговият дисертационен труд е първото сериозно научно изследване за живота и дейността на ген. Иван Вълков. През 2020 г. дисертацията е издадена от издателство „Фабер” със заглавие: „Тайният Иван Вълков като офицер, конспиратор, държавник и дипломат“.

Монографията разкрива малко познати факти от живота на генерала в интересната му биография на министър на отбраната. В книгата си Ангелов развенчава редица „митове“, свързани с личността на ген.Иван Вълков, които му приписват исторически грехове, за които фактите не дават доказателства. Монографията описва живота на генерал Вълков, който е бил министър на войната в правителствата на Цанков и Андрей Ляпчев, един от организаторите на Деветоюнския преврат, участвал е в потушаването на Септемврийското въстание и по-късно е считан от комунистическа власт за идеолог на т.нар. „Бял терор“, последвал атентата в църквата „Света Неделя“ през 1925 г. В близо двучасовото си изложение сладкодумният разказвач и задълбочен изследовател на новата българска история Чавдар Ангелов представи Иван Вълков като способен и достоен щабен и строеви офицер по време на войните за национално обединение. /Делиана Начева