Започва жътвата на ечемика в община Стамболово

В средата на тази седмица, около 15-16 юни, ако не е дъждовно, се очаква да стартира жътвената кампания на ечемика в община Стамболово. След 20 юни ще започне да се жъне и първата пшеница. А как и на каква цена ще се реализират на пазара, предстои да се види.

Военният конфликт между Русия и Украйна се отразява в повечето случаи негативно върху бизнеса, независимо от това, какъв е той. Чуват се обаче коментари, че има и такива сфери, които не са чак толкова притеснени от ставащото. Една от спряганите, че не се притесняват, е тази на зърнопроизводителите, които са сигурни, че ще намерят пазар за реколтата от предстоящата жътва, и то на добра цена. Говори се и за това, че има вече продажби „на зелено“. Това на фона на фактите, че двете страни са глобални лидери в износа на ечемик, царевица, рапица, слънчогледово семе, както и олио. Заедно двете страни осигуряват 30% от световните доставки на пшеница. Русия изнася 17% от световната пшеница, а Украйна – 20% от световната рапица.

Зърнопроизводителите се притесняват и не знаят докога ще хвърчат цените на торовете, препаратите, горивата и другите консумативи нагоре. Чака се да се успокои пазарът“. Някои ще загубят, други ще спечелят, зависи от това, кой ще избере правилния момент да продаде. Сега никой не знае какво ще се случи и всеки се ослушва. За старата реколта се знае, че който успя да задържи след жътвата и да не бърза да продава, взе хубава цена. Но, според запознати, това не е само заради военния конфликт. Влияние оказва и инфлацията. Поредният кьорфишек на правителството се оказа и купуването на зърно от родните производители.