Фотоизложбата „Аз съм Българка” – „Продължението” в Созопол

Фотоизложба на националния проект „Аз съм Българка“ – „Продлъжението“ ще гостува в Созопол. Тя е дело на габровския фотограф Радослав Първанов.Впечатляващите фотоси на красиви български момичета на фона на емблематични за България места ще гостуват по покана на председателя на Общински съвет в Созопол Георги Пинелов.

Родолюбивата идея на младия автор да показва красотата на българката и автентичните женски носии,  да популяризира непреходността на българската история и природа, е още от 2014 година, когато прави фотосесия с носия на първия си модел в Старинен Пловдив. Той посвещава две години на заснемането на сюжети от първата част на проекта си. Целта е да покаже в поредица цветни фотоси един събирателен образ на българката. Фолклорните модели на Радослав Първанов са одухотворени български момичета с изявено отношение към културното ни наследство, традиции и фолклор. Желанието на младия фотограф е да покаже представителки на своето поколение, които от живеят с българските традиции и пазят родовата памет.

След успеха на първата част на проекта „Аз съм Българка“, Радослав Първанов предприема мащабна кампания, която да обхване колкото се може повече емблематични за България места.Така се ражда „Аз съм Българка“-Продължението“. До края на 2018 година са реализирани 17 сюжета с участието на 22 девойки. Заснети са над 65 уникални места в България, като специално място заемат природните дадености на страната ни и важни исторически забележителности. Сред тях е и Старинен Созопол. Проектът, изложбата и филм ще бъдат показани пред жителите и гостите на Созопол. Изложбата ще остане в града до 1 септември. Тя ще бъде експонирана в сградата на общинския съвет.Проектът „Аз съм Българка“ и в двете си части е представян в над 15 български града, гостувал е в Народното събрание, участвал е в четвъртото издание на събора на българите в чужбина „На мегдана на другата България“ и седмицата на фотографията в Милано.

„За мен и моите съграждани е голяма чест, че фотоизложба „Аз съм Българка“-Продължението“ ще гостува в града ни, защото няма по-подходящо място  да бъде представено културното, историческото и природно богатство на България. Изпитах гордост от това, което прави Радослав Първанов и още тогава реших, че неговото творчество и цялата красота на българката и на България трябва да бъде показана именно в Созопол“, обясни идеята си за поканата и гостуването на изложбата председателят на Общинския съвет Георги Пинелов. Откриването й ще е на 10 юни от 17:30 часа в сградата на Общински съвет – Созопол.