Китин Муньос снима нестинарските игри в Българи

Българи и съседните села се напълниха с гости през уикенда заради нестинарските игри. По традиция на 3 юни, когато в Странджа почитат Св. св. Константин и Елена, нестинарите влизат в огъня. Танцът им е признат за нематериално културно наследство от ЮНЕСКО и е един от най-красивите ритуали, които се изпълняват в България. Той е съхранен в автентичния си вид единствено в царевското село Българи.

И тази година къщите за гости не само там, но и в съседните села бяха пълни, похвалиха се хора от региона. Четирима нестинари влязоха в огъня навръх Деня на Св. св. Константин и Елена.

Княгиня Калина и Китин Муньос се появиха изненадващо в Българи, за да снимат нестинарските игри. Китин  в момента снима филм за красотите на Българското Черноморие. Царският зет е посланик на добра воля  към ЮНЕСКО. Княгинята и съпругът й имат сантимент към тази част от Българското Черноморие. През 2009 година двамата пристигнаха в най-южната част на страната – Резово. Тогава Симеон Сакскобурготски беше премиер, а Калина и Китин -току що се бяха сгодили. Царският зет не за пръв път посяга към камерата, за да запечата българските културни феномени. Преди години той направи филми за Рилския манастир и за Бистришките баби, които бяха излъчени по испанската телевизия като реклама за България. Сега сам е сценарист и режисьор на документалните ленти, които ще бъдат излъчени по БНТ. Вече е договорено показването им и в Испания и Мароко, каза генералният директор на телевизията Емил Кошлуков преди време, когато се представяше проекта. Нещо повече, ЮНЕСКО ще ги разпространява във всичките си комуникационни канали, затова видеата на Муньос ще бъдат на 5 езика – български, испански, френски, английски и арабски.