Рибарите от Ахтопол ловят скорпид, попче и хамсия

На юг от Бургас в морето се лови най-много скорпид, попче и хамсия. Все още е рано да се каже какъв ще бъде сезонът, каза Йордан Каракашев от Рибарската кооперация в Ахтопол:

„В момента  работим със скорпид, хамсия, попчета. Имаше и цаца, почти нормални количества. В момента очакваме сафрида, морето дава някакви количества, но все още сезонът му закъснява с около две седмици. Някои даляни вадят още цаца, но водата е студена. В момента има забрана за улов на калкан. Горивото поскъпна, сметката не излиза при риболов, токът също е скъп, гледаме да не замразяваме много риба и да не използваме фризери. Лятото вадим меджид, но тази година заради горивото явно есента ще работим с траловете, когато има повече риба, за да излиза сметката“, допълни Йордан Каракашев.

„Малко закъсня цацата, но уловите сега са добри, при хамсията също. На приливи и отливи е, защото рибите също се влияят от военните действия, взривовете, замърсяването. В района, където беше аварията с кораба „Вера Су“ няма някакви особености. Мидите във фермите растат малко по-бавно, защото е по-малко храната. В Черно море от известно време се появи една гребеновидна медуза, която се храни с планктон. Той е важна храна за черните и белите миди, както и най-вече за цацата, която пък е началото на останалата хранителна верига – на чернокопа, паламуда, на всички други морски хищни риби. Това е, което рибарите наблюдават, но е и информация, която вероятно ще бъде важна за хората, които правят съответните изследвания.

Секторът има нужда от помощи, защото това, което се дава от държавата е малко в сравнение от поскъпването на електроенергията. Нека да го обясня така, че да бъда разбран правилно. При нас рибата се съхранява в хладилна камера на -25/-21 градуса, ежедневно, денонощно. Докато хранителните продукти като плодовете, зеленчуци и млечни продукти се съхраняват от 0 до +6 градуса. Това изисква много по-малко разходи. Ние ловим рибата и я замразяваме, след това се продава като замразена и може да се продаде след месеци. Уловът на риба също е разход, защото използваме горива, те също поскъпнаха. Имам усещането, че земеделското министерство не може да се ориентира кой кой е в хранителната верига, както и каква е продоволствената верига. Тази продоволствена верига не е само хляб, сирене и домати, изброявам тези продукти, защото като се говори за потребителската кошница нашият сектор липсва. Нека да напомня, че рибата е основен хранителен продукт. Недостатъчното подпомагане на сектора ще рефлектира и върху цената на крайния продукт, защото стойността на рибата ще се повиши“, допълни Йордан Господинов.