Най-старият манастир в Европа се намира край Златна ливада

Десетки миряни прекараха нощта на 2 май на бивак край портите на най-стария манастир в Европа „Свети Атанасий“, за да бъдат сред първите, които ще си налеят вода от считаното за целебно аязмо в двора. Сред придошлите имаше хора от цялата страна, които разказват, че водата помага за спиране наченките на ослепяването, а редовното й пиене облекчава невралгии и неврози.

За традиционния манастирски празник тук пристигна Старозагорският митрополит Киприан, за пръв път дойде и църковният мъжки хор с диригент иконом Кирил Петков, които се включиха в Светата Златоустова литургия на зелената морава заради теснотията в черквичката, чиито небесни покровители са свети цар Борис Покръстител и свети Атанасий. Встрани от групата на миряните имаше и няколко мъже, които бяха довели оброчни агнета, за да бъдат благословени за предстоящия Гергьовден. Хората припомниха, че заради ковид пандемията традиционният събор в памет на светеца-патрон на манастира не се е провеждал две поредни години. Тази година се състоя и пешият туристически поход от Чирпан до село Златна ливада, в него се включиха близо 30 ентусиасти мъже, жени и деца от туристическото дружество „Средногорец“, които стигнаха до обителта по горски пътеки.

Сред най-ранобудните пред портите беше дългогодишната кметска наместничка на Златна ливада Ирина Панева, която не пропусна да благодари на съселяните си, че седмица преди празника са участвали в почистването и облагородяване на улиците и пътя до манастира. Със съдействието пък на Община Чирпан са били окосени ливадите в близост до скита, където през далечната 344 година е отседнал на път към някогашна Сердика Александрийският патриарх Атанасий. В манастирските килии някога е отсядал Апостолът на свободата Васил Левски, запазено е скривалището му, а част от иконите са дело на верния му сподвижник, чирпанския художник Георги Данчов – Зографина. Пак там се съхранява и копие на Реймското евангелие, върху което векове наред са се клели при встъпване в управление кралете на Франция. Копието е било дарено от старозагорския художник-хералдик Христо Танев малко преди кончината му. През столетията манастирът десетки пъти е бил пален и разрушаван, известно време след 9 септември 1944 г. дори бил превърнат в кошара, разказват жителите на Златна ливада. Възстановен е през 80-те години на миналия ХХ век по лично разпореждане на дъщерята на някогашния първи човек в държавата Тодор Живков – Людмила.