Община Стамболово ще подкрепи инциативи за Деня на Земята

Община Стамболово ще подкрепи инициативи във връзка Международния ден на Земята – 22 април. Денят на Земята е най-големият нерелигиозен празник, който се празнува и почита от хора по целия свят. Идеята, която свързва всички, е да се обединят в защита на околната среда.

Всяка година Международната мрежа за Деня на Земята координира действията на повече от 12 000 партньори в 174 държави насочени към опазване на планетата Земя и съхраняване на живота върху нея. Мрежата се стреми да създаде широка гражданска подкрепа за устойчиви и ефективни екологични политики за развитие по целия свят. За първи път Ден на Земята се отбелязва на 22 април 1970 г. в САЩ и Канада. Милиони северно американци участват в демонстрация и настояват политици, държавници, бизнессреди да включат в своите приоритети опазването на околната среда. През 1990 г. празникът на нашата планета е обявен за международен, като България се включва в отбелязването му през 1993 г.

Във връзка с предстоящия празник, РИОСВ – Хасково кани всички училища, детски градини, екоклубове, общини и природолюбители от Хасково, Кърджали и региона да се включат с подходящи  инициативи в отбелязването на Деня на Земята! При провеждането на инициативите може да разчитате и на експерти от екоинспекцията, които да поднесат интересна информация за природните ресурси, процеси и явления водещи до замърсяване на околната среда и опазването на Земята. РИОСВ – Хасково предлага също на природолюбителите, да посетят резерват „Вълчи дол“,  намиращ се в Бойник планина, южно от язовир Студен кладенец – Източни Родопи. Преди това е необходимо предварително да съгласувате посещението си с екоинспекцията и да имате предвид че предвижването в резервата става само по определени пътеки.