Кметът на Чирпан представи проектобюджета в село Зетьово

Проектобюджетът на общината за 2022 г. беше представен пред жители на село Зетьово. С тях се срещнаха кметът Ивайло Крачолов и председателят на Общински съвет – Чирпан Иван Станчев. Изграждане на спортна зала, проектиране, ремонт на улици, в ДГ „Снежанка“ и в ОУ „Отец Паисий“ – са заложените обекти за общински финанси тази година.

 „Проектът на спортната зала е успешен пример за синхрон между жители – кмет на селото – общинска администрация – Общински съвет. Етапът на одобрение на местно ниво премина и предстои класиране за финансиране от ДФ „Земеделие“, където е внесен от МИГ-Чирпан. После ще следва процедура за избор на изпълнител. Пазарната оценка преди 3 месеца сочеше сума около 425 хиляди лева за изграждането на такъв обект. В проектобюджета сме заложили средства за дофинансирането му – 25 хиляди лева.“, каза кметът на община Чирпан, който преди две години е поел ангажимент селото да има спортната зала. 32 хил. лв. е записаната сума в капиталовите разходи за покрив и укрепване на терасите на детското заведение, което се справя успешно с делегирания си бюджет. В бюджета е заделен и ресурс за проектиране на общински читалищни сгради, сред които са НЧ „Селски будилник“ – Зетьово, НЧ „Пробуждане – 1870“ – Спасово и НЧ „Димитър Данаилов“ в Чирпан.

Предстои т.г. проектиране и основен ремонт на улица в Зетьово с финанси, които ще постъпят в общинската хазна от отстъпеното право на строежа на фотоволтаичния парк (30% от постъпленията по закон са за подобряване на инфраструктурата в селото). По предварителни разчети между 120 хил. лв. и 160 хил. лв. ще струва ремонтът на улицата. 2022г. се очертава да е трудна и непредсказуема. Община Чирпан вече е в режим: изплащане на заеми. Тази година от собствени приходи трябва да се внесат 700 хил. лв. към банкови институции. Тегленето на финансовия ресурс е заради санкциите по водния проект през 2016г. „Ресурсът, който бе акумулиран от въведените оптимизация и административни мерки през 2021г. за съжаление бе стопен от скока на цените на ел. енергията и горивото. За общинското осветление в проекта на бюджет е записана сумата: 350 хил. лв., но очакванията са далеч за по-високи цени“, каза Крачолов.

В срещата участва и кметът на селото Иван Ганев, който е покровител на инициативите на местната общност. В края на срещата жителите дадоха идеи за развитието на образованието и културата в селото. Присъстващите благодариха на кмета Крачолов за възможността да обсъждат общински въпроси заедно, за стореното през м.г. и вярват, че догодина ще имат изградена спортна зала. Посещенията на кмета Ивайло Крачолов по села и срещите му с граждани за проекта на общинския бюджет продължават.