Проверки за нерегламентирани прасета тръгват в Минерални бани

Проверки за нерегламентирани прасета тръгват в Минерални бани. Мерките относно Плана за действие в България по отношение на обектите за отглеждане на свине за лични нужди във връзка с Африканската чума по свинете бяха обсъдени на редовно заседание на Областната епизоотична комисия. То се състоя в зала „Марица“ в Областна администрация-Хасково.

Инвентаризация на свиневъдните обекти трябва да се извърши 3 пъти годишно, каза директорът на ОДБХ-Хасково д-р Стойчо Курдов. Първата инвентаризация трябва да се проведе до 31 март т.г. Втората ще бъде от април до 31 май, като според списъците ще се проверяват дали свинете са регламентирани или не, обясни д-р Курдов. Третата инвентаризация ще бъде извършена до 30.10.2022 г. Ще бъде проведена и информационна кампания как може да се извърши регистрацията на животновъдните обекти. 6859 стопанства за лични нужди са регистрирани към 2021 г. на територията на страната.

На територията на област Хасково техният брой е 700 за предходната година. Към момента са регистрирани 7 фамилни ферми с капацитет до 200 свине в региона. На територията на област Хасково не е регистриран нито един случай на Африканска чума тази година.