Кукеровден и Паликош празнуваха в Бродилово

Традиционните обичаи „Кукеровден” и „Паликош” организира кметството и Народно читалище „Екзарх Антим I – 1928” в село Бродилово. И двата обичая са за здраве, плодородие и прогонване на злите духове от селото.

Празничната програма започна с обличане на участниците в 11,00 часа. След това на площада в Бродилово бе направен Паликош. Обхождането на селото с кукерски игри започна в 13,00 часа. Привечер бе извършен ритуала заораване и нахранване на кукера от Царицата, а след това и неговото убиване. Празникът  завърши с раздаване на пита за здраве от Царицата и запалване на Паликош.

Един от основните елементи в тази празнична обредност е ритуалното палене на огън. Самият огън е една от четирите природни стихии, поради това той е трайно свързан с българския традиционен мироглед. Той заема важно място не само в българските пролетни празници, но и в тези на съседните ни народи. В Библията огънят е символ на Божията святост и Божия силен гняв към всеки грях. В православието причастието се сравнява с огъня на Бога, изгарящ недостойните и пречистващ достойните. Символ е на Светия Дух, изразяващ неговата укрепваща и пречистваща роля особено по отношение на човешкото съзнание. На Сирни заговезни всички роднини се „прощават“, като по-младите отиват у по-старите, синовете и дъщерите у родителите, кръстникът у кума и т.н. Самата прошка се иска като по-младите правят три поклона, целуват ръка на по-възрастните и казват „Прощавай!“. Затова празникът се нарича още и Прощални заговезни. При това ходене се занася на мъж лимон, а на жена портокал, пожелават се „сладки заговезни“ и „леки пости“. Денят е известен още и като „Неделя на Всеопрощението“ или просто „Прошка“. На този ден според църковния канон се четат Христовите думи: „Ако не простите на човеците съгрешенията им и вашият небесен Отец няма да прости съгрешенията ви“.