„Балада за свободата на душата” представиха в Мъглиж

Книгата „Балада за свободата на душата” на Александър Хаджихристов – син, представиха на 1 март в Мъглиж. Проявата се проведе от 10,30 часа в Клуба на пенсионера „Мъдрост”. Организатори на събитието бяха НЧ „Пробуда – 1869” в Мъглиж и вестник „Мъглижки нюанси”.

Малката по обем, но много богата откъм съдържание и емоции книжка първоначално навява усещане за бутикова поезия за духа, материята и още нещо, но когато човек я разгърне и се зачете в нея, затваряйки последната страница, би се замислил за много неща, които го заобикалят и докосват в живота. В първата част на книгата „Мозаечни четиристишия“  авторът е успял по един много интересен и нестандартен начин да разкаже не само за своите житейски преживявания в минало и сегашно време, а да ги вплете философски с тайнството на вярата в Божественото и Вселенския разум, за който са писали и философствали много мислители, теософи и философи. И в търсенето на смисъла за живота, любовта, отношенията между хората освен елегантния поетичен стил ни облъчва и доза тъга.

С „Балада за съдбата на душата“  авторът иска казва, че чрез стиховете си той, останал сам със себе си, е изпитал потребността да каже своите последни думи за едни от най-съкровените преживявания по пътя на живота, който е извървял и продължава да върви, но вече помъдрял. Освен със силата на поезията на Александър Хаджихристов-син, книгата ни грабва и с прекрасните илюстрации, дело на Румен Сомов. Александър Хаджихристов-син е ученик-асистент на професор Гриша Островски във ВИТИЗ „Кръстю Сарафов“. Бил е режисьор в Студия „Екран“, художествен директор на Демо Телевизия. Той е създател на проекта „Театрална къща „Надежда“ към Министерство на културата, който прераства по-късно в Държавен театър, и като негов директор ръководи дейността му. Син е на драматурга и писател Алексаднър Хаджихристов, дългогодишен директор на Великотърновския драматичен театър и драматург в Народния театър.