Полицията в Минерални бани дава съвети против кражби

По време на празниците се наблюдава активиране на домовите кражби. В тази връзка полицията в Минерални бани даве съвети на гражданите как могат да се предпазят. Почистете пощата си от рекламни брошури и вестници. Крадците наистина проверяват дали пред дома ви или в пощата ви се натрупват вестници, списания и писма. Ако това е така  – това е добър индикатор за отсъствието на собствениците на дома. Често дори това е първата стъпка от наблюдението на дома ви — крадците набелязват къде пощата не е чистена и започват  наблюдение над апартаментите. Затова се погрижете пощата ви да не се натрупва по време на ваканцията ви. Помолете доверения човек, който ще наблюдава дома ви, да чисти и пощата редовно от подобни материали.

Не оставяйте пране на простора. Сред хората съществува тезата, че ако оставим пране на терасата докато ни няма, това ще заблуди крадците, че жилището не е празно. Но това не е съвсем така. Както знаем през лятото са необходими само няколко часа на дрехите за да изсъхнат след пране. В този ред на мисли е съмнително, когато едно пране виси от седмица или повече на простира.

Не се отбелязвайте в социалните мрежи от мястото си на почивка. Хората чакат цяла  година своята лятна отпуска и нормално са ентусиазирани по време на нея. И в социалните мрежи започват да валят снимки, отбелязвания (така наречените във Facebook “чеквания”) кой къде и с кого се намира. От гледна точка на сигурността на вашето жилище обаче това далеч не е препоръчително, особено ако сте си оставили профила във Facebook публичен и може всеки  един друг потребител да го разгледа. Това дава знак, че вие сте далеч от вашето жилище и вероятно няма да се върнете много скоро. Намалете до минимум тази практика (особено в началото на своята почивка) и ако все пак го правите направете настройките си във Facebook така, че вашата информация да се виждат само от вашите приятели.