Първомай ще има министър на културата в новия кабинет

Министър на културата ще бъде Атанас Атанасов, човек, който е възстановил с дарения читалището в родното си място и възроди културния живот там. Това съобщи пред медиите кандидатът за министър председател на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков.

Медиите писаха за Атанас Атанасов преди пет години, когато – по това време 26-годишен, той възстановява със събрани от приятели средства и личен труд читалището в първомайското село Татарево. Тогава медиите писаха, че по професия е актьор, учил в САЩ и живял в Германия.

Това не е нещо ново за Първомай, който има до този момент 4-ма министри родени в града. Първият е Петър Дичев /1857-1925/, юрист (дипломирал се в Прага), народен представител, министър на обществените сгради, пътищата и благоустройството, министър на земеделието.

Иван Кръстев /1897-1959/ е помощник министър в министерството на земеделието, професор, аргроном, член-кореспондент, декан във ВСИ и зам.-ректор на ВИХВП.

Йордан Качаков /1885-1934/, юрист и народен представител е министър на правосъдието и главен прокурор. В по-ново време роденият през 1961 г. Петър Мутафчиев е министър на транспорта и народен представител.