Жители на село Сърница инициираха подписка в защита на Бейсим

Жители на село Сърница инициираха подписка в подкрепа на Бейсим Салиф, който беше арестуван след стрелба в селото и спречкване със свой съсед и роднина. Припомняме, че случаят е от 28 ноември, когато овцете на Бейсим влезли в имота на комшията му Мюмюн Мюмюн. Тогава двамата се спречкали и Бейсим извадил незаконната си пушка и стрелял, като не успял да рани 43-годишния мъж, който подал сигнал на спешния телефон 112. На място били изпратени полицаи, но Бейсим успял да избяга в гората. На следващия ден, в издирването бяха ангажирани около 300 служители от различни подразделения на МВР. Следобед той беше арестуван край Черноочене след сигнал за нападение от местен овчар.

Така срещу 55-годишния мъж бяха повдигнати 3 обвинения – за опит за убийство, закана за убийство и за незаконно държане на огнестрелно оръжие. Окръжен съд – Хасково му наложи най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“.

В деня на ареста хората в селото мълчаха. Никой не каза нищо нито за Бейсим, нито за Мюмюн, все едно не ги познаваха. Десетина дни по-късно, местните проговориха и застанаха в защита на обвиняемия, стартирайки подписка в негова полза. Само за един ден се бяха подписали около 170 души. Според местните параф са сложили повече от половината постоянно живеещи хора в селото. Сред подкрепящите го има и мюсюлмани, и християни. „Желаем да изразим безусловната си подкрепа към Бейсим Салиф във връзка с участията му в събитията от края на ноември. Той е добър и толерантен в отношенията си с всички жители на село Сърница. Ние, долуподписаните вярваме, че Бейсим е поредна жертва на провокациите на Мюмюн Мюмюн. Това не е първият инцидент, проявен от Мюмюн Мюмюн и семейството му към съседите си, както и към жителите на селото. Ние познаваме Бейсим и не вярваме, че той ще постъпи така без да е предизвикан и принуден“, пише в подписката, оставена в магазина на Гюлхаят Рюстем. По думите й за последните 6 месеца в полицията има над 30 жалби. Тя заяви, че те са във връзка с побоища, заради това, че кучетата на Мюмюн нападат хора. Допълни, че срещу него са били заведени доста дела, като по едно от тях тя самата е свидетел, тъй като той и други мъже се сбили в заведението й през 2017 година, когато имало намушкване и атака с бухалка.

Днес младата жена и още 7-8 местни жители се бяха събрали, за да изкажат подкрепата си към Бейсим. Сред тях беше Садулла Кадир, който заяви, че преди двайсетина години е бил нападнат от трима мъже, сред които Мюмюн, който го ударил в главата с крак от маса. Друг местен жител – Фахри Мюслюм заяви, че Мюмюн отглежда множество животни и десетина кучета, които нападат хора и възпрепятстват местните да стигнат до гробищния парк, намиращ се в близост до къщата на Мюмюн. Фахри каза, че той самият е подал жалби в община Минерални бани и в полицията за това, че е бил нападнат от кучетата на Мюмюн, но резултат нямало.

„Хората се плашат. Някой го защитава. Цяло село заради тях страда, особено нашата махала“, каза Фахри. Потърсен за коментар Мюмюн Мюмюн първоначално отказа да говори за ситуацията, но малко по-късно се върна и отхвърли обвиненията срещу себе си. Братът на Бейсим – Реджеб Халил твърдеше, че проблемите със съседа им са от много време, като по думите му проблемите ги създавал Мюмюн.

Кметът на община Минерални бани Мюмюн Искендер заяви, че през годините е имало жалби за Сърница многократно и е изпращал служители от охранителната фирма в селото по сигнали на жители. От пресцентъра на МВР заявиха, че в полицията през 2021 година са подадени 3 жалби срещу Мюмюн Мюмюн. Едната от Бейсим, че овцете на Мюмюн влизали в градината му. Друг жител на селото се е оплакал, че е бил нападнат от кучето на Мюмюн. Трети жител на селото се оплака, че е бил напсуван от Мюмюн. По жалбите са съставени протоколи и на двете страни.