Стената на крепостта „Топликос” в Минерални бани оживя

Стената на крепостта „Топликос” в община Минерални бани буквално оживя, за да разкаже с помощта на лазери и холограми историята на Сътворението от водата. Пред очите на публиката се редуваха сцени от преди и след потопа, римски легионери и тракийски божества изникваха буквално от стената, за пресъздадат своята епоха. Това 3Д мапет шоу бе финалът на проекта „Промотиране и развитие на туризма чрез историята”, финансиран от Европейския съюз чрез Програма Интеррег-ИПП за трансгранично сътрудничество България – Турция 2014-2020г.

Гости на проявата бяха представители на Специалната провинциална администрация в Къркларели, които са партньор по проекта. Преди това те участваха в семинар  на тема „Устойчиво развитие на туризма в трансграничния регион в рамките на проекта. Община Минерални бе представена като обновена туристическа дестинация от Билял Билял – старши експерт „Образование, култура и вероизповедания. Сейда Савас, експерт по туризъм в Специалната провинциална администрация в Къркларели представи турската община.

Експертът по архитектура Венета Петкова разказа пред гостите за крепостта „Топликос”, която е част от проекта от българска страна, а експертът по История и туризъм Емил Михов демонстрира иновативни инструменти за съхранение и промотиране на културното и историческо наследство. Той е авторът и на 3Д мапет шоуто, което гости и домакини имаха възможност да наблюдават вечерта. Официален гост на проявата бе и най-популярният български археолог проф. д-р Николай Овчаров.

Преди това председателят на Общинския съвет в Минерални бани и кметът на община Къркларели прерязаха лентата за откриване на напълно реновираната и обновена крепост, функционирала в продължение на повече от 1000 години. Богата фолклорно музикална програма забавлява публиката до настъпването на нощта, когато бе даден стартът на светлинното шоу. Идеята е то да се включи като атракция при промотирането на курорта от хотелите и туристическите агенции и да се провежда всяка съботна и неделна вечер, като своевременно ще се обновява и актуализира и самото светлинно шоу.