„Ко видях” разказва GISSEN

„Ко видях” е новата живопис в Музея на GISSEN. Автор на 50-те дигитални картини е Живко Тенев – GISSEN. За пореден път той показва, че е много силно ангажиран социално и свързва своите прояви с явления и събития, които ни съпътстват в живота. Много важен детайл от самата картина е нейната история, затова за мен от особено значение е времето и мястото, където е създадена, твърди авторът. За мен тези картини са преди всичко разказ. Нарисувах ги в болницата, докато лежах с ковид през май. Въпреки всичко, те са изпълнени с цвят и светлина и ме поддържаха жизнен през цялото време. Благодарен съм на моя син, който предвидливо беше пъхнал таблет в багажа с принадлежностите ми и малка бележчица, разказва авторът.

Щастлив съм, че преди години открих за себе си дигиталното изкуство. В моя случай, тези картини са недостижими за Ковид-19, който стресира цялата планета, защото това са просто файлове, които по-късно могат да бъдат разпечатани върху платно и да украсят нечий дом, сподели още артистът.

GISSEN е едно от креативните имена в най-новото българско изкуство от началото на 21-ви век. През последните 20 години той е реализирал над 150 изложби – живопис, графика, карикатура, плакат, фотография. Почти всички са показвани в интернет пространството и са достъпни за всеки, който пожелае да ги разгледа и да си купи някоя от картините. Сред най-успешните му живописни проекти през годините са „Малки акварели” /2005/, „Понякога” /2007/, „Пясъчни светове” /2014/, „Нощният GISSEN“ /2014/, „JiDzen” /2016/, „GISSEN в кошарата на Димчо Кехая“ /2016/, „Стъпканите слънчогледи” /2017/, „Военна тайна” /2018/, „LA RUSHE“ /2018/, „Живописъци” /2019/, „Duende” /2019/, „Mersi, bien” /2020/, „Арестувани акварели” /2020/, „Страничен шум” /2020/ и „Rue Amelot 68, Paris” /2021/.

Изложбата „Ко видях” ще остане на фронт страницата на Музея GISSEN до края на юли, а след това ще бъде видима в категорията „Живопис”. Произведенията на GISSEN могат да бъдат закупени освен от Музея GISSEN и онлайн от платформата за изкуство ARTPAL.https://www.artpal.com/gissenart