Постковидна терапия предлагат в Минерални бани

Пандемията рязко промени начина ни на живот. Затвори ни вкъщи, ограничи пътуванията ни по света. Туризмът е сред най-потърпевшите браншове от ковида. А в същото време има ниши, които точно ковидът отваря. В община Минерални бани са го измислили. Местни хотели предлагат постковидна терапия и само броени дни след обявяването й, тя вече е хит.

Още щом Медицинският екип е разработил и предложил пакета, в рамките на няколко дни е получил първото записване. Повечето посетители са индивидуални, но идват и малки екипи да поработят и да смесят работата с удоволствието. Може да не си даваме сметка, но България има СПА туризъм на световно ниво. Не само заради минералната вода, а защото у нас има вече много медицински хотели, които имат и персонал, и апаратура и разработени програми, които биха могли да помагат в процеса на възстановяване след болестта. Освен всичко това, тук са намерили и нишата, в която да го предложат. Да, СПА определено не е лъскава опаковка на козметични процедури за суетни дами. СПА е медицина с добре подготвен екип от рехабилитатори, кинезитерапевти, които минават нови и нови курсове за работа с последната апаратура, или пък по източна медицина.

Лекарите съставят индивидуална програма на госта, препоръчват най-подходящите процедури измежду десетките възможности, съобразно оплакванията и заболяванията. От постковидната терапия се възползват най-вече хора, изкарали много тежко болестта, лежали в болница. Организмът на човек след тежко протичане на ковид е в сериозен срив, затова в хотела се гордеят с разработената програма от техни лекари и рехабилитатори, съвместно с гостуващи лекари. За да ликвидира тежките последствия от вируса тя е и доста дългосрочна и е замислена на три етапа. Първоначално е 7-дневна програма, след което следват 21 дни домашно лечение. След него се препоръчва още 7 дни процедури в хотела, за които гостът ще получи 5 процента отстъпка от цената, следват още 21 дни у дома. Ако финализира програмата с още 7 дни, гостът на хотела получава 10 процента отстъпка. И ето тук идва разликата от медицинския и просто спа хотела. Тук грижата е комплексна.

Специално за постковид тя включва дихателна гимнастика, която се прави в група. В края на 7-дневния престой гостът на хотела получава в една папка описани всички упражнения, продължителността и начина на изпълнението им. Мнозина от нас не дишат с пълния капацитет на дробовете си. Изключително важно е дихателната ни система да е здрава, за да може тялото ни да приема достатъчно енергия отвън и да работи правилно. Това ни прави по-жизнени и дори щастливи. Важно е и храносмилателната система да е здрава, защото чрез нея се приема другата енергия. Правилната комбинация от дихателна гимнастика, подбран хранителен режим, упражнения и подпомагането на тялото от супер модерната апаратура, водят до преодоляването на остатъчните симптоми от болестта като липсата на сила. Хората спират да кашлят. Възстановяващите се от ковид имат нужда и от специална диета. В хотела менюто им се подготвя отделно и е различно от това за другите гости. Специалистите препоръчват на тези хора т. нар. висококалорийна диета. В хотела тя е разработена на база диета номер 11, формулирана за туберкулозно болни и въобще възстановяващи се от тежки белодробни инфекции. Те получават 5-разово хранене – освен закуска и вечеря, получават и обяд, както и глезотията в стаята им, между закуската и обяда, да се носи специално приготвено според деня детоксикиращо смути (един ден е зелено, друг- жълто или червено), имуностимулиращ чай и канген вода.