Акапелно пеене записва ансамбъл в църквата на село Сусам

BanyЦърквата „Свети Атанасий” в село Сусам, община Минерални бани има невероятна акустика. Това е основната причина в старинния храм да се правят записи на акапелно пеене, информира Тонка Колева, диригент на дамския хор към Представителния ансамбъл за народни песни и танци „Китна Тракия“ в Хасково.
Ръководеният от нея хор ще участва в 10-ия световен шампионат по фолклор „World Folk 2020“. Организатори са Световната Асоциация на фолклорните фестивали и Европейска Асоциация на фолклорните фестивали с подкрепата на ЮНЕСКО. Популярната формация е подготвила за конкурсната програма песента „Лем перо“ на композитора Александър Христов. Според специалисти творбата е сред най-значимите в хорово-песенното му творчество.
Световният шампионат по фолклор тази година ще се проведе виртуално заради пандемичната обстановка. Нека с тази нова форма на общуване преодолеем изолацията и останем заедно, защото фолклорът винаги е бил, е и ще бъде споделено познание, казват организаторите. Оценките на фолклорните групи, явили се в надпреварата, са валидни за класиране в Световната ранглиста.