В Минерални бани проверяват пътните средства с животинска тяга

BanyВ община Минерални бани започва специализирана операция за спазване на правилата за безопасност от водачите на пътни превозни средства с животинска тяга. Тя се провежда във връзка с активния селскостопански сезон, в който този вид превозни средства се използват по-интензивно.
Акценти в проверките ще бъдат: оборудването със светлини и светлоотразителни жилетки, контрол на забраната този вид пътни средства да се движат по скоростни автомобилни пътища, както и по общински улици, зони и булеварди, забранени с наредби на общините. Ще се извършват проверки дали водачите на ППС с животинска тяга разполагат с документ, удостоверяващ регистрация в службите за контрол към общините на основание чл. 167, ал. 2, т. 4 от ЗДвП. При констатирани нарушения ще се налагат административни наказания и принудителни мерки.
Едновременно с това ще се извършва контрол и за безнадзорни животни в обхвата на пътищата в общината, което е честа причина за пътнотранспортни произшествия. От Пътна полиция предупреждават собствениците, че оставянето на домашни животни без надзор в обхвата на пътя е нарушение и подлежи на санкция по ЗДвП при създаване на рискове за ПТП или за причинено пътно произшествие.