Община Ямбол отбелязва своя празник на Свети Дух

YambolВсяка година Ямбол отбелязва своя ден на християнския празник Свети Дух, спазвайки вековната традиция, свързана с храмовия празник на „Света Троица“ в ямболския квартал „Каргон“. С няколко подаръка за града Община Ямбол ще зарадва своите жители. Две спортни площадки – в квартал „Диана“, блок 19, на ул. „Хан Тервел“ № 40 – ще бъдат възстановени и изцяло обновени.
Финасирането за тях е осигурено след пренасочване на по-голямата част от средствата, отделени за празника, а причината е – невъзможността за провеждане на масови мероприятия. Другата изненада за ямболци ще бъде напълно нова спортна площадка със стрийт-фитнес, до РЗИ-Ямбол, в подножието на Лесопарк „Боровец“.
Като жест на благодарност към ямболските медици, които бяха на първа линия в трудните месеци на извънредното положение, е постановката „Перушаната и ченгето“ на ДТ „Невена Коканова“ на 11 юни, четвъртък, от 19:00 часа в театралния салон на НЧ „Съгласие – 1862″. Празничните общоградски тържества ще започнат на 8 юни – Свети Дух, в най-стария ямболски храм в Каргона, където ще бъде отслужена празнична литургия с начален час 9:00 часа, на която духовници и миряни ще отправят своите молитви за здраве и благоденствие на града и неговите жители.
Тържественият ритуал за издигане на националния трибагреник, знамето на Община Ямбол и флага на Европейския съюз, в който по традиция вземат участие представителни части на Ямболския гарнизон и който се провежда съгласно Устава на въоръжените сили на Република България, тази година няма да се състои поради Заповед на министъра на отбраната във връзка с епидемиологичната обстановка в страната до 14 юни.
В 11:00 часа в Културно-информационен център „Безистен“ ще започне Тържествената сесия на Общински съвет – Ямбол, по време на която кметът на Община Ямбол Валентин Ревански ще връчи Наградата на Ямбол за 2020 година на Весела Пастърмаджиева, диригент и ръководител на ХШ „Проф. Георги Димитров“, за нейния значителен принос в развитието на града и наградата за изкуство и култура на името на Жорж Папазов на българския художник Иван Димов.
Председателят на ОбС Антон Шиков ще удостои със званието „Почетен гражданин на град Ямбол“ писателите Христо Карастоянов и Любомир Котев за техните изключителни заслуги за културния и духовен живот на Ямбол и за развитието на съвременната българска литература.
За доброто настроение и празничност в Деня на Ямбол ще се погрижат оркестрантите от Духов оркестър при НЧ „Съгласие – 1862″, които от 17:00 часа ще поднесат своя музикален поздрав към гражданите и гостите на Ямбол пред най-старото читалище в града.