Падащи звезди наблюдаваха в небето над Минерални бани

BanyМежду 40 и 50 падащи звезди на час се наблюдаваха снощи от връх „Аида” в община Минерални бани. Това се случи по време на пика на невероятния небесен спектакъл образуван от метеорния поток Ета Аквариди, на който имахме възможността да се насладим малко преди зазоряване на 5 май. Връх „Аида”, където се намира и едноименната хижа, бе идеалното място за наблюдение на космическото явление, защото се намира далеч от светлините на близките населени места.
Ета Акваридите, които са активни между 19 април и 28 май, се виждат най-ясно от южното полукълбо, но могат да се наблюдават и от северното. В пика на метеоритния поток можем да видим между 40 и 50 падащи звезди на час, които по данни на НАСА се движат със скорост около 66 км в секунда.
Източник на метеорния поток е Халеевата комета – когато Земята пресече орбиталния ѝ път, отломки от нея изгарят в атмосферата. Голяма част от метеорите оставят ярки следи на небето – опашки от йонизиран газ. Нашата планета пресича пътя на Халеевата комета два пъти годишно: веднъж през април – май и втори път през октомври, когато ставаме свидетели на метеорния поток „Ориониди“. Името на Ета Аквариди идва от това на съзвездието Водолей (Aquarius), което е в близост до звездата Ета Водолей. През него преминава радиантът на метеорите от потока.