Ардино се поклони пред делото на Апостола на свободата

Ardino„Днес почитаме безсмъртното дело на един безсмъртен човек. Безкористната саможертва на Левски ще пребъде във времето. Обръщам се към вас, малки и по-големи ученици, да помним и носим завета на Васил Левски „От нас зависи да бъдем равноправни с другите европейски народи! Поклон пред Апостола на Свободата!“. Това се казва в поздравителния адрес на кмета на община Ардино инж. Изет Шабан и председателят на общинския съвет Сезгин Байрям изпратен до ръководството, колектива и учениците на СУ „Васил Левски“ по повод патронния празник на най-голямото ардинско училище.
С поклонение и поднасяне на венци пред постамента на Апостола на свободата в двора на школо беше отбелязана 147-ата годишнина от трагичната гибел на Апостола на Свободата Васил Левски. В двора на едноименното училище в града се събраха ученици, учители, граждани, за да преклонят глави пред делото му. Присъстващите почетоха с едноминутно мълчание и с падане на колене паметта на великия българин. Сред присъстващите бяха кметът на общината инж. Изет Шабан, председателят на общинския съвет Сезгин Байрям. Двамата ръководители поднесоха цветя пред постамента на Апостола на свободата.
Слово за живота и делото на Васил Левски прочете зам.-директорът на училището Фиданка Кисьова. Тя връчи грамоти на отличените ученици, участници в проведените конкурси, посветени на патрона на училището. Учениците от начален етап с ръководители Айсен Саидова и Стоянка Трайкова изнесоха поетичен рецитал, посветен на Васил Левски. По инициатива на училищния ученически съвет и тази година учениците от школото дадоха Левска клетва. По повод патронния празник бе прочетен и поздравителен адрес от началника на Регионално управление на образованието в Кърджали Гроздан Колев.
Във връзка с 147-мата годишнина от гибелта на Васил Левски в едноименното училище на 18 февруари се проведе Ден на отворените врати. В общинския музей бе организиран открит урок по история и цивилизации на тема ‚Апостола – нашият учител!“. Ученици от начален етап представиха проекти, свързани с живота и делото на Васил Левски. Проведоха се и спортни състезания (волейбол, лъвски скок) между ученици и родители.