Представиха поетичната книга „Учителят Расим” в Ардино

ArdinoИзключително вълнуваща среща с поезията на известния в близкото минало учител и поет Расим Исмаилов – Билязероглу събра десетки ардинчани в залата на Общинския музей в Ардино. Културното събитие се реализира с подкрепата на Община Ардино. То бе уважено от ръководството на общината, начело с кмета инж. Изет Шабан и председателя на Общинския съвет Сезгин Байрям, писателят и почетен гражданин на Ардино Халит Алиосман Даалъ. Тук бяха още близки, приятели и почитатели на творчеството на автора и много граждани.
Специални гости на културната проява бяха кметът на община Момчилград Илкнур Кязим и заместниците й Алие Ибрахим и Севдалин Огнянов. Събитието бе открито от ученици, които рецитираха поетични творби от автора. След което, преводачът Хабибе Халилибрахим от Кърджали направи обширен анализ на произведенията на автора. Тя засегна социални и културни теми от творчеството на Расим Исмаилов – Билязероглу. Прочете и избрани стихове от новата поетична книга „Учителят Расим“, чийто съставител е Селяхидин Карабашев. Редактор е Халит Алиосман Даалъ, а художествен оформител на корицата е Метин Мустафов. Стиховете в нея са написани и публикувани в течение на близо 50 години във вестници и списания на турски език. Част от творбите му намират място в поетични антологии в България и Турция.
С мултимедийна презентация Селяхидин Карабашев представи житейския и творчески път на поета, който пише стихове още от ученическите си години. „Стиховете на Расим Исмаилов – Билязероглу са с разнообразна тематика. Мирът, човеколюбието, природата и сезоните, децата майчиният език, човешката нравственост са само част от темите, чрез които авторът с искрено вълнение и трепет излива душата си.
В своето приветствие кметът на общината инж. Изет Шабан подчерта, че Ардино винаги е място, където се ценят, почитат и уважават творците. „Като нов кмет Ви уверявам, че тази добра традиция ще продължи и за в бъдеще. Днес станахме свидетели на поредното представяне на местен автор. Расим Исмаилов – Билязероглу е един прекрасен учител и достоен представител на своя етнос за това време“, заяви инж. Изет Шабан. Писателят и почетен гражданин на Ардино Халит Алиосман Даалъ отбеляза, че всяка една книга е свещена и не признава граници. „Тя преследва още следните цели: запазва културното наследство, съхранява, развива и обогатява, разпространява и предава на бъдещите поколения знания и култура. В това отношение мисията и ролята на писателя и читателя е една и съща“, заяви той. В края на вечерта приятели и почитатели на поезията на Расим Исмаилов – Билязероглу получиха по екземпляр от поетичната книга. Преди проявата гостите имаха възможност да разгледат уникалната изложба „Интарзия“ от творби на самородния талант Саджит Исмаилов, която продължава до края на годината.