Възстановка на древен ритуал привлича туристи в Минерални бани

BanyВъзстановката на древен празник е едно от най-колоритните събития в община Минерални бани. Всяка година по време на събитието млади жени облечени в автентични костюми мачкат с боси нозе грозде в древни шарапани край националния курорт. В района има повече от 20 подобни съоръжения. Една от версиите е, че древните траки са ги използвали за направата на вино. Много хора от цялата страна се стичат, за да станат участници в колоритната възстановка. Голяма част от тях остават завинаги приятели на Минерални бани и днес подкрепят общината в най-трудното състезание.
Минерални бани вече води във временното класиране в категорията „Община на 2019 г. за културно-исторически туризъм” в надпреварата за Годишните награди на Министерството на туризма. Тя има 27,55 % при онлайн гласуването, това е близо 5 % пред втория – община Сливен. На трета позиция с 15,89 % от вота е община Стрелча. Ако сте приятели на Минерални бани можете да й дадете по-голям шанс за победа, като гласувате за нея от тази връзка:
https://tourismawards.bg/cat/kulturno-istoricheski-turizm/
Ако вече сте гласували от същия Ай Пи адрес, ще ви се появи временното класиране. Тогава го направете през телефона си или през телефоните на вашите близки!
Освен с тези празници, Минерални бани нашумя през последните години с древните си мегалитни комплекси като „Градът на Слънцето”, „Орлови скали”, „Купена” и „Змийския град”. Няколко поредни години в „Града на Слънцето” се извършват археологически разкопки и той има потенциала да се превърне в културно-исторически обект от ранга на Перперикон и Татул.
В другата категория „Община на 2019 г. за балнео и СПА туризъм” Минерални бани е на трето място в подреждането по гласуване със 17,27 % гласували. На първа позиция продължава да е община Велинград с 57,27 % от гласовете, а втора е Стрелча с 21,95 %. След Минерални бани е община Сапарева баня с 3,84 %. Независимо, че сте гласували в другата категория, Вие можете да подкрепите Минерални бани и за „Община на 2019 г. за балнео и спа туризъм” като гласувате за нея от тази връзка:
https://tourismawards.bg/cat/spa-destinacia/За онези, които не знаят, качествата на минералната вода в националния курорт са равни с тези на Карлови Вари. По време на римската империя, край минералните извори е имало процъфтяващ град с името Топлицос. Иначе водата е същата и продължава да извира от земните недра от векове.
Може да гласувате за финалистите до 6 декември 2019 г. Наградите ще бъдат връчени на официална церемония в София на 16 декември 2019 г. Победителите в Годишните награди в туризма ще получат статуетка, изобразяваща символа на красотата на България и запазената марка на конкурса – българската роза, изработена от Димитър Германов специално за церемонията.