Мегалитите на Минерални бани са по-древни от пирамидите

KupenaОбщина Минерални бани разполага с потенциал да излезе начело в категорията „Община на 2019 г. за културно-исторически туризъм” за наградите на Министерството на туризма. В момента тя е на втора позиция с 24,14 % от гласовете и само на 1 % след временния водач Сливен. При положение, че се мобилизира в онлайн-гласуването през оставащите две седмици до края на надпреварата, има реални шансове да завърши първа в класацията.
Мегалитните комплекси на територията на община Минерални бани са едни от най-монументалните в страната. Такива места са „Градът на Слънцето” над село Ангел войвода, „Орлови скали”, „Змийския град”, и „Купена” край село Сърница и „Гарваница” над село Горно Брястово. Няма друга община в страната с толкова много мегалити, концентрирани на сравнително близко разстояние. Датировката им е около 18 000 г. пр. Хр. според проф. Ана Радунчева.
Мегалитните обекти са така разположени, че образуват помежду си нещо като мрежа. Заставайки на върха на един мегалит, имаш пряк и вдъхновяващ поглед към свързаните с него. Мегалитните комплекси в България са с различно предназначение. Едни са календари, други обсерватории, трети резонаторни кутии за осъществяване на ментална комуникация, а има трансформатори и енергийни генератори. Официалната наука определя възрастта на мегалитите от 3 до 5 хиляди години (медно-бронзова епоха), но редица изследователи смятат, че някои каменни съоръжения са на повече от 20 000 години.
„Купена” е най-централното от всички свещени места от цивилизацията на скалните хора, защото обединява духовно и практично-енергийни функции. Той е изпълнявал функцията на енергиен генератор, а в радиус от няколко километра около него са разположени останалите мегалити, които са част от един огромен мегакомплекс, създаден от много древна цивилизация, съществувала по нашите земи.
Ако все още не сте подкрепили Минерални бани в категорията „Община на 2019 г. за културно-исторически туризъм”, направете го от тази връзка:
https://tourismawards.bg/cat/kulturno-istoricheski-turizm/
Ако вече сте гласували от същия Ай Пи адрес, ще ви се появи временното класиране. Тогава го направете през телефона си или през телефоните на вашите близки!