Ардино сред най-добрите малко познати дестинации за здравен туризъм

ArdinoОбщина Ардино е една от 5-те общини в страната, които са оценени с най-голям брой точки в организирания конкурс от Министерство на туризма за избор на малко познати дестинации за здравен и балнео туризъм, финансиран по Програмата за конкурентоспособност на малките и средните предприятия (2014-2020г.) – COSME.
Целта на проекта е да се изберат пет нови малко познати ЕДЕН дестинации в България, които са разработили специфични услуги въз основа на местните природни ресурси, съоръжения и инфраструктура за развитие на здравен и балнео туризъм в даден район. Освен Ардино с най-много точки са оценени още Баните, Самоков (дестинация село Белчин), Костенец и Сапарева баня. Сред избраните пет дестинации ще бъде извършено фотозаснемане и ще се изготвят брошури. Дестинациите ще бъдат включени в националната ЕДЕН мрежа на България и ще станат част от Европейската ЕДЕН мрежа. Чрез подбора на дестинации проектът EDEN („Най-добри европейски дестинации“) ефективно постига целта да привлича вниманието към ценностите, многообразието и общите характеристики на европейските туристически дестинации.
Ардино е планинска община, разположена на границата между Източните и Западните Родопи. Тя притежава висок природен потенциал, богата на култура история, наличие на природни феномени и забележителности и благоприятни климатични условия за отдих. В района са изградени множество екопътеки до забележителни природни, исторически и архитектурни обекти. Дестинацията предлага голямо разнообразие от културни забележителности като Дяволския мост на река Арда, тракийското светилище „Орлови скали“, Старата барутчийница, Историческия музей – Ардино, крепостта „Калето“, крепостта „Кривус“ край с. Башево, връх „Алада“, язовирите „Кърджали“ и „Боровица“, природният феномен „Хладилника“, находища на „Родопски силивряк“ в с. Дядовци и с. Любино и др.