Коалиция „Ние, гражданите” с № 27 в бюлетината

Evlogiev med66 партии и коалиции, регистрирани в ЦИК, получават номера за избирателните бюлетини на предстоящите местни избори, изтеглени с жребий на открито заседание на комисията. Един от изтеглените до момента пликове, в който трябваше да има име на партия или коалиция, се оказа празен. Част от присъстващите застъпници на партии, включително и от БСП, настояха жребият да започне отначало. Председателя на ЦИК Стефка Стоева обяви, че тегленето продължава.
От изтегления жребий е ясно, че партия ГЕРБ ще е под номер 43, ДПС ще е с бюлетина номер 55, на партия „Воля“ се падна бюлетина 51, на „Атака“ номер 4, НФСБ ще е с бюлетина номер 8, а „Демократична България“ с последния номер – 66. Коалиция „Ние, гражданите” ще бъде с № 27 в бюлетината.
По същия начин ще бъде определен и редът за представяне на кандидатите на партиите и коалициите в различните форми на предизборна кампания по БНТ и БНР. Жребият е традиционната процедура, която определя номерата, под които партии и коалиции фигурират в бюлетината за гласуване. Членове на ЦИК изтеглят имената на партиите и коалициите, други техни колеги теглят от друга прозрачна урна номерата. Говорителят на комисията Таня Цанева допълни:
„В бюлетината първо ще бъдат по този жребий, който ще се проведе на 25-и, след което ОИК подрежда по реда на регистрация местните коалиции, след което и независимите кандидати“. Четири вида са бюлетините за изборите на 27 октомври, една за общински съветници, където ще се гласува и с преференция. Отделно ще е бюлетината за избор на кмет на община. В София, Пловдив и Варна, където има районно деление, ще се избират и кметове на райони. Четвъртата е за избор на кмет на кметство в населените места с 350 и повече жители.