Древни скални гиганти бдят над Минерални бани

BanyНа няколко места в община Минерални бани, застинали от незапомнени времена бдят древни скални гиганти. Мнозина считат че това са единствено естествени скални формирования които сякаш природата шеговито е шлайфала, докато скалата приеме човекообразна или животинска форма.
Това не е съвсем така. По всички тях се откриват следи от изкуствено дооформяне на скалата от човешка дейност за да приеме тя желаната форма. Множество от тях са съобразени с небесни обекти и за археоастрономията това не е тайна. Дори археологията е съгласна с това защото около такива скали се открива хилядолетна човешка дейност, която категорично определя тези места като сакрални обекти и древни светилища. Но дори да не беше така самите форми са уникални и заслужават нашето внимание.
Най-интересното мегалитно светилище безспорно е „Орлови скали” с няколко скални изсичания, наподобяващи човешки лица. Мегалитът „Купена” също е интересен със своята провиралка, през която могат да минат само посветени. Пътят към върха на скалата не е достъпен за всеки. Змийския град е уникално светилище на повече от 17 000 години, а тайните, които крие са вкоренени дълбоко навътре в целия комплекс. Градът на Слънцето край село Ангел войвода е светилище от ранга на Перперикон и Татул.
Останалите обекти с подобен статус, разпръснати из цялата община са „Пожарището”, „Светицата”, „Гарваница”, „Мечите дупки”, „Пещерите” и Стъпката на Крали Марко, която си е чист мегалит с изсечени ниши.
Изброихме ви само някои от тези мегалитни светилища, но не тръгвайте да ги търсите без да сте се подсигурили с местен водач и необходимата екипировка за планински преходи.