Столетникът Идриз Идризов: Мевлидите са най-важната ни традиция

StoletnikСтолетникът Идриз Идризов от кв. Долни Воден (Асеновград) се изкачи на поляните в местността „Яйля”, която се извисява на 1100 метра надморска височина, за да участва в традиционния мевлид за здраве и берекет. „Дойдохме аз, синът ми Реджеб, внукът ми Васфи и правнукът ми Дениз. Исках да видя отново родния си край отвисоко. Тук съм роден и на тези поляни мина детството ми. Мевлидите са наша традиция, която трябва да пазим като очите си“, заяви възрастният родопчанин. Той се надява през следващото лято отново да посети мевлида.
Около 1 000 души от ардинското село Русалско, околните населени места, Асеновград, Айтос и изселници от Турция, Кипър, участваха в традиционния мевлид. Религиозното събитие бе уважено от областния лидер на ДПС инж. Изет Шабан, зам.-кметът на община Ардино Неджми Мюмюнходжов, кметовете на Горно Прахово, Китница, Дедино, Любино, Долно Прахово, Рибарци. Тук бе още бившият общински лидер на ДПС в Асеновград Мюмюн Алиджик, както и настоящия Ферди Кадир.
Местни духовници, водени от бившия главен мюфтия Фикри Сали, четоха айети от Корана и се помолиха за здраве и берекет. След тържествения молебен всички присъстващи бяха нагостени с 12 казана курбан, приготвен от Айнур Хасан от Русалско. Над 9 000 лева бяха събрани по време на наддаване и дарения, които ще се използват за организиране на традиционния молебен през следващата година. По време на наддаванията за килограм краве масло сумата достигна до 150 лева, а за килограм пчелен мед 110 лв. Купиха ги Ахмед Исмаил (Аго) от кв. Долни Воден (Асеновград) и Шахин Байрямов от Ардино.
Според възрастните местни жители на Русалско традицията на връх „Яйля” има 500-годишна история. Тук е бил погребан един от религиозните водачи на ислямскaта религия в региона в началото на 16-ти век. Никой от местните не знае името му. Предполага се, че е известна личност, която носи мисията на исляма и с действията си привлича хората по пътя на пророка Мохамед (с.а.с.). Организатори на мевлида бяха местното кметство, джамийското настоятелство и с финансовата подкрепа на местните жители. Кметът на Русалско Исмет Мустафа се надява тази вековна традиция да продължи и за бъдеще. Той изказва сърдечните си благодарности на организаторите и спонсорите за финансовата подкрепа.