Градът на Слънцето ще бъде обявен за обект от първостепенно значение

BanyПовече от две години се работи и по разкриването на крепостните стени на Слънчевия град край село Ангел войвода в община Минерални бани, които са със запазена височина от над 2 м, а ширината на зида е 2,20-2,30 м., разказа археолога Здравко Димитров. Те затварят площ от 8 дка, която представлява военната крепост, част от отбранителната система по Родопите. Тя има пряка визуална връзка с Перперикон и с друга голяма крепост – при Пчеларово. През тази година археолозите са разкрили югоизточната кула, която е изградена върху скалите. По малко каменно стълбище под пода се е влизало в нея.
Във вътрешността на крепостта е проучена цистерна с размери 10 на 10 м, а до нея се открива сграда от III-IV в., вероятно храм от езическия период. Построена е от квадрови стени, обърната е на юг, с малко стълбище към нея и е близка до храма на Тракийския конник на южния склон на Перперикон. “Засега не можем да кажем категорично на какъв култ е бил посветен този храм”, казва ръководителят на екипа, който е убеден, че обектът тепърва ще разкрива тайните си.
Следващата седмица археологическия обект при с.Ангел войвода намиращ се в ПИ 000136 АПОС и ПИ 00005 Държавна частна собственост в землището на с. Ангел войвода, община Минерални бани ще бъде обявен за обект от първостепенно значение.