Млади девици мачкаха грозде в шарапаните край Минерални бани

Bany 1Празникът на минералната вода, здравето и красотата в националния курорт Минерални бани продължи с възстановката „Мачкане на грозде в древнотракийски шарапани”. Според преданието гроздето трябвало да се мачка от босоноги девици, придружаващи Бога на виното Сабазий. Над село Горно Брястово е най-голямата концентрация на шарапани в Източните Родопи. Рано сутринта в местността „Шарапаните” започнаха да пристигат най-ранобудните участници във възстановката.
Дойдохме да възстановим този древен ритуал, защото от тези земи е тръгвало гроздето за Троя. Аз имам много имена – сутрин съм Сабазий, а вечер – Загрей, каза въплатилият се в ролята на Бог мъж с роба в бяло и пурпурно. Божество на виното има в много исторически времена и култури и винаги е било символ на радостта от живота, добави той. След това прикани своите помощнички да влязат в напълнената с грозде шарапана. Младите момичета затанцуваха в ритъма на музиката и не след дълго през специално оставения улей започна да се процежда първия гроздов сок. След възстановката в шарапаната влязоха и други желаещи от зрителите.
После празникът се пренесе на Лятната сцена в Минерални бани, където пристигна шествието с участниците във Фестивала „С хоро на гроздобер”. Проявата се провежда за трета поредна година и събира все повече и повече групи за любителски народни танци от цялата страна. Пръв на сцената стъпи 5-годишния Дани, който даде мощно начало на празника. Танци от различните фолклорни области на страната представиха групите, участващи във фестивала, който няма конкурсен характер, но въпреки това дава мощен импулс за младите хора, дръзнали да запазят и развиват фолклорните танци на своя народ. Най-много аплодисменти получи сравнително скоро създадената танцова формация „Бодрост” от димитровградското село Бодрово. Публиката се наслади на изпълнители от Стара Загора, Кърджали, Крумовград, Хасково, Девин, Първомай и много други градове.
Надиграването в за Мис и Мистър Фестивал бе спечелено от представителите на домакините Иван Йорданов и Христиана Добрева от танцов клуб „Иглика” в Минерални бани.
Днес програмата продължава със семинар по разучаване на две хора.